Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2025 yılı sonuna kadar dijital euroyu başlatma planlarına Almanya, Avusturya, Hollanda ve Slovakya karşı çıkıyor. Merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ile ilgili en büyük endişe, modern teknolojilere olan aşırı bağımlılığın, insanların özel hayatına müdahale edeceği ve tasarruflarını riske atacağı korkusu oldu.
ECB yetkilileri, dijital euronun yüksek düzeyde güvenlik ve gizlilik sağlayacağını, bu güvenliğin şifreleme ve veri hashleme yöntemleri ile sağlanacağını defalarca dile getirdi. Ayrıca, 2023 yılında Avrupa Merkez Bankası başkanı, CBDC’nin nakit para ile bir arada var olacağını ve yeni para birimi ile yapılacak tüm işlemlerin ücretsiz olacağını doğruladı.
Dijital para birimlerinin potansiyel olarak hayata geçirilmesi konusunda sadece Avrupalılar endişeli değil. ABD’de bile dijital dolara karşı çıkan politikacılar var. Örneğin, ABD’nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin mevcut adayı Donald Trump, Kasım 2024’teki seçimleri kazanması durumunda dijital para birimi ile mücadele edeceğine söz verdi. Trump, CBDC’yi hükümetin aşırı müdahalesi nedeniyle “çok tehlikeli” olarak nitelendirdi.
Öte yandan, Çin, Mayıs 2024’te dijital yuanı hayata geçirdi. İngiltere Merkez Bankası ise şu anda dijital sterlin üzerinde çalışıyor ve nihai kararı önümüzdeki iki-üç yıl içinde verecek.