Baidu CEO’su: Genel Yapay Zekâ İçin 10 Yıldan Fazla Bir Süre Var

 

  • Teknoloji devi Baidu’nun başkanı Robin Li, genel yapay zekânın (AGI) oluşturulmasına en az 10 yıl olduğunu söyledi.
  • Li’ye göre, modern modeller insan seviyesindeki zekâdan çok uzak ve bu seviyeye nasıl ulaşılacağı bilinmiyor.
  • Baidu CEO’su ayrıca henüz “öldürücü bir yapay zekâ uygulaması” olmadığını belirtti.

İnsandan daha akıllı bir yapay zekânın ortaya çıkması için 10 yıldan fazla bir süre var. Teknoloji şirketi Baidu’nun CEO’su Robin Li, Paris’teki VivaTech konferansında CNBC’ye verdiği demeçte, genel yapay zekânın (AGI) geniş anlamda insan zekâsına eşit veya onu aşan yapay zekâ olduğunu belirtti.

Milyarder Elon Musk’ın tahminlerine göre AGI muhtemelen 2025 veya 2026’da ortaya çıkacak.

OpenAI CEO’su Sam Altman, AGI’nin “oldukça yakın bir gelecekte” geliştirilebileceğini öne sürdü.

Li’ye göre bu mümkün değil.

“AGI’ye ulaşmamıza daha çok yıllar var. Bugün birçok insan bunu tartışıyor ve iki yıl içinde, belki beş yıl içinde gerçekleşeceğini söylüyorlar. Bence bu süre 10 yıldan fazla,” dedi Baidu CEO’su.

Li, genel yapay zekânın tanımı gereği, bir bilgisayar veya algoritmanın insan kadar zeki olabileceğini veya onu aşabileceğini belirtti.

“Yapay zekânın insan kadar zeki olmasını istiyoruz. Ancak mevcut en güçlü modeller bile bundan çok uzak. Bu seviyede bir zekâya nasıl ulaşılır? Bilmiyoruz,” itirafında bulundu.

Teknoloji devinin başkanı, yapay zekâ gelişiminin hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.

“Yapay zekânın yeterince hızlı gelişmediğinden endişeliyim. Son birkaç yılda teknolojilerin ne kadar hızlı geliştiğine herkes şok oldu. Ama bana göre bu yeterince hızlı değil. Bu çok yavaş,” dedi.

Li’ye göre, ABD ve Çin’de teknoloji geliştirme arasında büyük bir fark var. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’daki şirketler “en güçlü ve en ileri temel modeli” yaratmaya odaklanırken, Çin’de teknoloji uygulamalarına odaklanılıyor.

Buna rağmen, Baidu’nun başkanı henüz “öldürücü bir yapay zekâ uygulaması” olmadığını belirtti.

Mobil cihazlar döneminde Instagram, YouTube, TikTok gibi günlük aktif kullanıcı sayısı birkaç yüz milyondan bir milyara kadar çıkan uygulamalar var. Yapay zekânın yerel uygulamaları söz konusu olduğunda, bunu henüz görmüyoruz. Bunu ne ABD’de görüyoruz ne Çin’de ne de Avrupa’da,” dedi Li.

Daha önce Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, aşırı zekâya sahip yapay zekâ oluşturulması konusunda acele edilmemesi gerektiği konusunda uyarmıştı.