Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi olan ve 123 milyon nüfusa sahip Etiyopya, halihazırda 1,8 milyondan fazla kripto para kullanıcısına sahip. Bu bilgiyi ünlü muhabir ve dijital varlık piyasası analisti Colin Wu paylaştı. Wu, Etiyopya vatandaşlarının bu varlık sınıfını giderek daha fazla kullandığını açıkladı. Ayrıca, yerel Enerji Yönetimi’nin Bitcoin (BTC) madenciliği yapan 21 şirketle elektrik tedarik anlaşmaları imzaladığını, bu şirketlerden 19’unun Çin merkezli olduğunu belirtti.
Kripto Para Kullanımının Artışı
Araştırmacı ve sektör uzmanının açıklamalarına göre, yerel mobil ödeme platformları kullanıcıların Binance ve Paxful üzerinde kripto paralar ve stablecoin’ler alıp satmalarına zaten imkan tanıyor. Colin Wu, bu durumun dijital paraların kitlesel olarak benimsenmesine katkıda bulunduğunu düşünüyor.
Düzenleme ve Kullanım
Gazetecinin paylaştığı bağlantıya göre, Etiyopya kripto paralara karşı tamamen yasaklayıcı bir tutumdan, düzenleyici bir yaklaşıma geçiş yaptı. Haziran 2022’de ülkenin Merkez Bankası, dijital varlıklarla yapılan işlemleri finansal istikrar ve kara para aklama ile ilgili endişeler nedeniyle yasadışı ilan etti. Ancak aynı yılın Ağustos ayında hükümet yaklaşımını değiştirerek kripto para operatörlerinden yerel denetim kurumlarına kayıt olmalarını talep etti.
Eğitimde Blokzincir Kullanımı
Etiyopya yetkilileri, eğitimde dolandırıcılıkla mücadele için de blokzincir teknolojisini aktif olarak kullanmaya başladı. Cardano blokzincirinin geliştiricileri olan Input Output Global şirketi ile işbirliği, 3 binden fazla okulu kapsayan ADA tabanlı dijital kimlik sistemi oluşturulmasına yol açtı.
Madencilik ve Finansal Dahil Etme
Ülkenin başkenti Addis Ababa, uygun maliyetli elektriği sayesinde Bitcoin madenciliği için çekici bir yer haline geldi. Bu durum, Çin’den birçok madenciyi çekerek kripto paralara olan ilgiyi önemli ölçüde artırdı. Kenya’dan gelen M-Pesa mobil ödeme platformu, Etiyopya’da hızla büyüyerek finansal dahil etme süreçlerini iyileştiriyor ve dijital varlıkların halk arasında daha fazla benimsenmesine katkıda bulunuyor.