Neler oldu?
Deutsche Bank, çoğu stablecoin’in fiat para birimleriyle bağlantısını kaybetmeye mahkum olduğunu söyledi. Analistler bu sonuca, son 200 yılda 334 fiat para biriminin döviz kurlarındaki değişikliklere ilişkin verileri istikrarlı para piyasasına göre tahmin ederek ulaştı. İncelenen para birimlerinden yalnızca yüzde 14’ü başarılı bir şekilde hayatta kaldı ve bunun tek nedeni, güvenilmeleri, rezervlerle desteklenmeleri ve sıkı kontrol edilen sistemlerde işletilmeleriydi. Uzmanlar bu faktörlerin birçok büyük stablecoin’de eksik olduğunu vurguladı.
Banka raporu
Başka ne biliniyor? Banka, benzerliklerinden dolayı stablecoin’leri itibari paralarla karşılaştırmaya karar verdiğini açıkladı: Her iki varlık türü de yeterli rezerv gerektirir ve ihraççıların güvenilirliğine güven gerektirir ve ayrıca spekülatif etkilere tabidir. Ek olarak, çoğu stabilcoin ve fiat para birimi ABD dolarına bağlıdır veya onu takip eder.
Analistler aynı zamanda fiat ve stabilcoinlerin farklı amaçlara hizmet ettiğini hatırlattı: Birincisi hükümet tarafından ülke ekonomisini desteklemek için kullanılırken, ikincisi özel şirketler tarafından dünya çapında kar elde etmek için kullanılıyor.
Fiat para birimlerine (tipik olarak ABD doları) 1:1 oranında sabitlenen stabilcoinler, kripto para ticareti için birincil kanaldır ve dijital varlık piyasasının yüksek değişkenliğine karşı güvenli bir sığınak görevi görür. En büyük stablecoin, 110,86 milyar doları aşan sermaye büyüklüğüyle Tether’den USDT’dir.
Pazar payı yılın başından bu yana %13 düşmesine rağmen hala %69 gibi etkileyici bir seviyede bulunuyor ve USDT, bu yazının yazıldığı sırada günlük işlem hacminde Bitcoin’in 13 milyar dolar ilerisinde bulunuyor.
Analistler, Tether’in şeffaf olmayan ve spekülatif stabilcoin piyasasındaki tekelinin ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Şirketin daha önce ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından rezervler hakkında yanlış veri sağladığı için para cezasına çarptırıldığını hatırlattılar. Ayrıca türev piyasasının USDT’ye olan bağımlılığının da kayıpları artırabileceğine ve sabitin kaybedilmesi durumunda kaldıraçlı işlemleri aksatabileceğine dikkat çektiler.
Tether, Ekim 2021’de CFTC ve New York Eyaleti yetkilileriyle anlaşmaya varmasından bu yana rezervleriyle ilgili üç aylık raporlar yayınlamaya başladı ve şirket, anlaşmanın bir parçası olarak 41 milyon dolar para cezası ödedi.
Tether, Deutsche Bank’ın raporu hakkında yorum yaptı ve raporun netlik ve sağlam delillerden yoksun olduğunu söyledi. “Rapor kapsamlı bir analizden ziyade muğlak ifadelere dayanıyor. Tether temsilcileri, stabilcoinlerin düşüşünü tahmin etmeye çalışsa da iddialarını destekleyecek spesifik veriler sağlayamıyor” diye vurguladı.
Daha önce Tether, ilk çeyrekte 4,52 milyar dolarlık rekor net kar bildirdi.