KUNA Kripto Borsası Ukrayna Pazarından Çıkabilir

 

KUNA’nın kurucusu Mihail Çobanyan, Ukrayna pazarından çıkma seçeneğini değerlendiriyor. Ana nedenler arasında düzenleyicilerin belirsizliği ve tam ölçekli savaş bulunuyor.

KUNA yönetimi potansiyel yatırımcılarla görüşmeler yaptı. Ukrayna’nın ilk kripto borsası KUNA, pazardan çıkma seçeneğini değerlendiriyor. Şirketin kurucusu Mihail Çobanyan, Mind ile yaptığı röportajda bunu açıkladı.

Çobanyan’a göre, pazarın yeniden analizi sonrasında şirket, KUNA Pay B2B kripto işleme platformunu Ukrayna’da başlatmaktan vazgeçti.

“Ukrayna pazarı şu anda çok riskli. Birçok belirsizlik var ve buna ek olarak NBU’nun kısıtlamaları da mevcut. Bu nedenle, Ukrayna pazarında iş geliştirmeme kararı aldık,” dedi Çobanyan.

KUNA’nın CEO’su, NBU’nun talebi üzerine bankalar kripto para işlemlerini durdurduğunda, sektörün tam anlamıyla düzenlenmediğini açıkladı. O dönemde kripto şirketleri, yasal olarak grivna kartlarıyla çalışabilme imkanını kaybetti.

Çobanyan’a göre, Ukrayna’da “gri şemalar” üzerinden çalışmak ve aynı anda AB ülkelerindeki kurallara uymak iş için kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle şirket, dört olası eylem planını değerlendiriyor: Ukrayna pazarından tamamen çıkmak, bağlı şirketi satmak, hibrit bir ortaklık kurmak ve yerel bir bankaya entegrasyon.

Ayrıca Çobanyan, KUNA’nın aktif olarak teklifleri değerlendirdiğini, ancak henüz önemli bir sonuç elde edemediklerini belirtti. Bu arada, şirket potansiyel yatırımcılarla görüşmeler yaptı.

KUNA yöneticisi, kripto borsasının gelecekte AB pazarına odaklanacağını belirtti:

“Çok sayıda Ukraynalı müşteriye hizmet vermeye devam ediyoruz. Çoğu, durum nedeniyle AB’ye taşındı ve hizmetlerimizi kullanmaya devam ediyor. NBU’nun kısıtlamaları nedeniyle şu an grivnayı doğrudan destekleyemiyoruz. Ancak kullanıcılarımız hala P2P sistemi sayesinde grivnayı kullanabiliyor. Ancak bu sistemli değil, bu alanda gelişme sağlamıyoruz.”

Yaklaşık bir yıl önce şirket, AB pazarında KUNA Pay platformunu başlattı. Borsaya göre, bu süre zarfında yaklaşık 600.000 kurumsal müşteri hizmetten yararlandı. En büyük işlem, yaklaşık €500.000 tutarında bir transfer oldu.

KUNA Pay, uçak kiralama, lüks oteller ve lüks araçlar gibi premium hizmetlerin ödenmesini sağlıyor. Çobanyan, müşterilerin %95’inin, güvenilirliği nedeniyle işlemleri Tether (USDT) stabil coin ile gerçekleştirdiğini belirtti. Diğer işlemler ise Bitcoin ve Ethereum kullanılarak yapılıyor.

Daha önce KUNA’nın, Ulusal Banka’nın tutumu nedeniyle grivnayı desteklemekten vazgeçeceğini bildirmiştik. Platform, Ukraynalı müşterilere hizmet vermeye devam etti, ancak ulusal para birimini desteklemedi.