- MBU, kart işlemlerine kısıtlamalar getiren bir proje üzerinde çalışıyor, medya temsilcilerinin regülatör yetkililerine dayandırdığı habere göre.
- Bu kısıtlamalar sadece çıkış işlemlerini kapsayacak.
- Tahmini olarak, aylık 30 işlem ve ₴100.000 hacminde sınırlamalar getirilecek.
- Bu önlemlerin bir ay içinde onaylanması bekleniyor.
Ukrayna Merkez Bankası (MBU), bireyler arası kart transferlerinin (P2P) sayısı ve hacmi üzerinde kısıtlamalar getiren bir proje hazırlıyor. Forbes’un, regülatör başkan yardımcısı Dmitriy Oleynik’e dayandırdığı haberine göre, bu kısıtlamalar “gölge şemalarla” mücadele kapsamında uygulanacak.
MBU Başkan Yardımcısı Yekaterina Roşkova, daha önce bu transferlere kısıtlamalar getirilmesi planlarını açıklamıştı. Roşkova, bu kısıtlamaların vergi ödemekten kaçınmak ve yasa dışı faaliyetlerde bulunmak için çeşitli yöntemler kullanan kişilere yönelik olduğunu belirtmişti.
Gazetecilere açıklama yapan Merkez Bankası, bu inisiyatifin büyük olasılıkla bir ay içinde onaylanacağını belirtti. Mevcut kısıtlama projesi, aylık 30 transfer ve ₴100.000 (bu yazı yazıldığı sırada yaklaşık 2.500 $) hacim sınırını öngörüyor.
Bu kısıtlamalar yalnızca çıkış işlemlerini kapsayacak. Oleynik’e göre, yeni kısıtlamalar “gölge şemalarla” mücadeleye yönelik. Yetkili, “drop” ve “para katırları” örneklerini verdi.
Oleynik, bu tür yöntemlerin gelirleri gizlemek, yasa dışı faaliyetleri finanse etmek ve sermayeyi yurt dışına çıkarmak amacıyla kullanıldığını belirtti. Bu sınırların çoğu vatandaşı ve gönüllüleri etkilemeyeceğini vurguladı:
“Hesaplarımıza göre, banka müşterilerinin %95’i bu kısıtlamaları fark etmeyecek bile. Ancak bireylerin kartlarını vergi ödememek ve suç faaliyetleri için kullanan kötü niyetli kişilerin gölge ödemeler yapması daha zor ve maliyetli olacak.”
Özel durumlarda, geçerli gerekçeler ve belgeler sunulduğunda bu sınırlar gözden geçirilebilir.
MBU, 2023 sonbaharından itibaren P2P işlemlerinde anormal bir artış kaydettiğini bildirdi. LIGA.net’in haberine göre, örneğin bir banka, regülatöre ekim-aralık 2023 döneminde 10.000’den fazla tehlikeye atılmış kart tespit ettiğini bildirdi. Bir diğer muhatap ise aynı dönemde 4.000 benzer durumdan bahsetti. MBU, bunun “milyarlarca grivna” tutarında bir işlem hacmi olduğunu belirtti. CASE Ukrayna uzmanlarının tahminine göre, bu tür şemaların faaliyetleri sonucunda Ukrayna, yıllık yaklaşık ₴100 milyar tutarında vergi kaybına uğruyor.
Bu tür uygulamalar sonucunda tehlikeye atılmış kartların yer aldığı bir kayıt oluşturulabileceği de belirtildi.
Incrypted editörleri, yorum almak için MBU basın servisine başvurdu, ancak haberin yayınlandığı sırada yanıt alamadı.
Hatırlatmak gerekirse, 2023 yılından itibaren tüm kripto para borsaları grivna bankacılık kartlarıyla işlemleri durdurdu. Bu, Ukrayna’daki merkezi borsalardaki dijital varlık işlemlerinin büyük bir kısmının P2P üzerinden gerçekleşmesine neden oldu.