MetaMask, MEV botlarıyla mücadele için Akıllı İşlemler özelliğini tanıttı

MetaMask kripto cüzdanının geliştiricileri, Akıllı İşlemler adı verilen yeni bir özelliği tanıttı. CoinDesk, kullanıcıları MEV botlarından ve diğer dolandırıcılık türlerinden korumak için tasarlandığını yazıyor. Projenin temsilcileri ana fikrin sanal bir bellek havuzu oluşturmak olduğunu söyledi. Herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol edecek.

Bu yaklaşım, verilerin üçüncü taraflara aktarılmasını ortadan kaldıracak ve aynı zamanda “sandviç saldırıları” olarak adlandırılan otomatik programları hızla tespit edecektir. Daha önce bahsedilen MEV botları kullanılarak gerçekleştirilirler.

Bellek havuzu, blok zincirine dahil edilmeyi bekleyen işlemler için geçici bir depolama alanıdır. Vicdansız kullanıcılar MEV saldırıları gerçekleştirmek için bu teknolojiyi kullanmayı öğrendiler.

Bekleyen işlemlerin bulunduğu bellek havuzlarını izleyen özel botlar, büyük bir işlem tespit edildiğinde harekete geçmeye başlar. İki işlem oluştururlar: biri tanımlanan işlemden önce, diğeri ise sonra. Böylece kullanıcı kendisini fiyat kaymasının içinde bulur ve para kaybeder.

MEV stratejilerine karşı korumaya ek olarak MetaMask’ın sanal bellek havuzu, işlem simülasyonuna olanak tanır. Bu, operasyon için daha düşük komisyon alınmasını mümkün kılacaktır.

Her yıl 400 milyon dolar, MEV kullanılarak geri dönen işlemler, takılıp kalan işlemler ve bariz yağmacı saldırılar nedeniyle boşa harcanıyor. Bunun büyük bir sorun olduğu konusunda herkes hemfikir. Kullanıcı deneyimi açısından bakıldığında, size hiçbir şey sağlamayan bir işlem için ödeme yapmanız fikri mantıklı değil” dedi Consensys Özel Mekanizmalar Grubu yöneticisi Jason Linehan.

MetaMask geliştiricileri, sanal bellek havuzundan yapılan işlemlerin işlenmesinde üçüncü taraf oluşturucuları ve arama motorlarını dahil edeceklerini belirtiyor. Aynı zamanda kripto cüzdanın belirlediği kurallara ve fiyatlara uymadıkları gerekçesiyle mahkum edilmeleri halinde mali yaptırımlara da maruz kalacaklar.

Nisan 2024’te MetaMask, kullanıcıların projelerdeki airdrop tokenlarının kullanılabilirliğini görüntüleyebileceği bir hizmeti de başlattı. Fonksiyonun Ethereum, Optimism, Arbitrum, Base, Zora ve Polygon gibi blockchainlerde desteklendiği biliniyor.

MEV botunun hackleme sonucu yaklaşık 2 milyon dolar kaybettiğini hatırlatalım.