Blocknative’in 20 Ağustos tarihli raporuna göre, kullanıcılar işlemlerini öncülüğe karşı korumaya çalıştıkça özel işlemler artık Ethereum emir akışında hakim durumda.
Blocknative’e göre, özel emir akışı hala Ethereum işlemlerinin yalnızca yaklaşık %30’unu oluştursa da, ağda kullanılan toplam gazın yarısından fazlasını tüketiyor. Raporda, bu kaymanın “özel emir akışının yalnızca izinli ağ katılımcıları için erişilebilir olması nedeniyle yeni merkezileşme vektörleri yarattığı” belirtiliyor.
Özel emirler, işlemlerin halka açık bir kuyruğa değil, “karanlık havuz” olarak bilinen bir anlaşma çerçevesinde doğrudan doğrulayıcıya gönderilmesini içerir. Halka açık işlemler, kullanıcıların zararına kâr elde eden otomatik ticaret “botları” tarafından çalıştırılma riski taşır—bu uygulama maksimum çıkarılabilir değer (MEV) olarak bilinir.
Blocknative, “Kullanıcılar genellikle MEV’den korunmak için işlemleri özel olarak iletmeyi tercih ederler, özellikle blok zincirinde swaplar gibi daha karmaşık—ve dolayısıyla büyük miktarda gaz gerektiren—işlemler gerçekleştirildiğinde,” diye belirtiyor. “Bu işlemler, MEV koruması olmayan işlemlerden daha fazla gaz tüketir.“
Özel emir akışında Beaver, Titan, Rsync ve Flashbots gibi birkaç blok oluşturucu hakim durumda ve Blocknative’e göre, “Mart ayından bu yana özel emir akışında keskin bir artış gösterdiler.” Bu dönemde her bir blok oluşturucunun gaz tüketimi %130-150 oranında arttı.
Gizli havuzların artışı, Blocknative’e göre, halka açık işlem kuyruğuna katılan kullanıcılar üzerinde olumsuz etkilere sahip ve bu durum daha değişken ve tahmin edilemez gaz fiyatlarına yol açıyor.
Raporda, “Blok alanının büyük bir kısmı özel olarak gönderilen işlemler tarafından tüketildiğinde, doğru hesaplama için zincir üstü gaz ücretlerinin izlenebilirliği azalır,” deniliyor.
“Bu, işleminiz için ya çok düşük bir fiyat belirleme ve sonuç olarak işlem takılma olasılığının artması ya da işleminizin blok zincirine girmesini garanti etmek için çok yüksek bir fiyat belirleme olasılığını artırır,” diye sonuçlandırıyor Blocknative.