Yetkililer ifade özgürlüğünü öldürüyor. Kripto topluluğu, Telegram’ın kurucusu Pavel Durov’un Fransa’da tutuklanmasına yaklaşık olarak bu şekilde tepki verdi. BeInCrypto ekibi, politikacıların, influencerların ve tanınmış kişilerin bu olaya dair yorumlarını derledi.
Ne Oldu?
Pavel Durov, özel uçağının yakıt ikmali için indiği Fransız havaalanı Le Bourget’de gözaltına alındı. Yetkililer, Durov’u uyuşturucu ticareti ve çocuk pornografisi dağıtımıyla bağlantılı olarak suçluyor. Bu suçlamalar, 20 yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanabilir. Telegram’ın kurucusunun pazar günü mahkemeye çıkması bekleniyor.
Çoğu politikacı ve kripto topluluğu temsilcisi, dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından birinin yaratıcısının tutuklanmasını, ifade özgürlüğüne, bilgi erişimine ve özel hayatın dokunulmazlığına yönelik bir saldırı olarak değerlendiriyor.
Hoşnutsuz Olanları Ortadan Kaldırmak
Kripto topluluğu, Durov’un tutuklanmasını başarılı girişimcilere karşı devam eden bir Haçlı Seferi olarak görüyor. Blum kripto projesinin CEO’su ve eski Binance üst düzey yöneticisi Gleb Kostarev, bu görüşü paylaşanlardan biri.
“Devletlerin, zamanımızın en yetenekli girişimcilerinden bazılarına nasıl saldırdığını görmek üzücü. İlk olarak CZ, şimdi de Pavel,” diye yazdı kendi Telegram kanalında.
Benzer bir görüş, Rusya’daki Sivil Toplum ve İnsan Hakları Geliştirme Konseyi üyesi ve Beyaz İnternet A.N.O. başkanı Elina Sidorenko tarafından da dile getirildi. Sidorenko, yetkililerin bu tür durumlar için zaten geliştirilmiş bir şemaya sahip olduklarını belirtti: “Uluslararası nitelikte bir suç veya belirli bir ülkenin çıkarlarına karşı işlenen bir suç iddiası, ardından tutuklama emri ve arama ilanı.”
“Pavel Durov’un tutuklanması, Batı’nın ‘uzun kol’ yargı prensibinin uygulanmasının çarpıcı bir örneğidir,” dedi ve bu çatışmanın nasıl gelişeceğini tahmin etmenin şu anda zor olduğunu ekledi. Çatışmanın siyasi bir boyuta taşınabileceğini de sözlerine ekledi.
İfade Özgürlüğüne Son Vermek
Pavel Durov, veri gizliliği konusunda katı duruşuyla tanınıyordu. Telegram’ı, kullanıcı bilgilerini üçüncü şahıslara iletmeyen ve satmayan güvenli ve gizli bir mesajlaşma uygulaması olarak konumlandırdı. Bu yaklaşım ona birçok düşman kazandırdı.
Durov’un tutuklanmasını yorumlayan ünlü Amerikalı gazeteci Tucker Carlson, Durov’un Rusya’dan, Telegram’ı kontrol altına alma ve ifade özgürlüğünü kısıtlama girişimleri nedeniyle ayrıldığını hatırlattı. Ancak sonuçta Batı ülkesinde tutuklandı.
“Pavel Durov, şu anda Fransız bir hapishanede, hükümetler ve istihbarat teşkilatlarına gerçekleri sansürlemeyi reddeden bir platform sahibinin başına gelebileceklerin canlı bir hatırlatıcısı olarak oturuyor. Bir zamanlar özgür olan dünya hızla karanlığa bürünüyor,” diye yazdı X sosyal medya platformunda.
ABD’nin 35. başkanı John F. Kennedy’nin yeğeni ve Amerikalı avukat Robert F. Kennedy Jr., Durov’un tutuklanmasının ifade özgürlüğüne vurulmuş bir darbe olduğunu düşünüyor. “Fransa, sansürsüz platform Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov’u tutukladı. İfade özgürlüğünü koruma ihtiyacı hiç bu kadar acil olmamıştı.”
Rusya’yı Durov Üzerinden Hedef Almak
Rus yetkililer, Durov’un tutuklanmasını Rusya’ya karşı bir hamle olarak gördü. Güvenli İnternet Ligi (LBI) Başkanı Ekaterina Mizulina’ya göre, Telegram’ın kurucusunun Fransa’da tutuklanması, ABD’nin yaptırım politikasının bir devamı.
“Açıkça görülüyor ki, bu tutuklama TON’a yapılan bir darbedir. TON’a büyük Rus iş insanları yatırım yapmıştır. Bu, ABD’nin yaptırım politikasının bir devamı niteliğindedir,” diye Telegram kanalında belirtti.
Devlet Duması Başkan Yardımcısı Vladislav Davankov (Yeni İnsanlar), Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Pavel Durov’un serbest bırakılması için harekete geçmesi gerektiğini düşünüyor.
“Rusya Dışişleri Bakanlığı adına, Fransız yetkililere Pavel Durov’un serbest bırakılması çağrısında bulunmanızı rica ediyorum. Onun tutuklanmasının siyasi nedenlere dayanıyor olabileceğini ve Telegram kullanıcılarının kişisel bilgilerine erişim sağlamak için bir araç olabileceğini göz önünde bulundurursak, bu önemlidir,” diye Telegram kanalında yazdı.
Bu arada, daha önce Rus yetkililer de Telegram’ın istihbarat servisleriyle işbirliği yapmayı ve kullanıcı mesajlarına erişim sağlamayı reddetmesi nedeniyle şikayetlerde bulunmuşlardı.