Polkadot’un Yeni Teklifi, Staking’den Çekilme Süresini İki Güne Düşürüyor

Web3 Foundation (W3F) araştırmacıları, Polkadot’ta staking yapılmış tokenlerin bağlantısını kesme süresini kısaltmayı öneren yeni bir yorum talebi (RFC-0092) sundu. Yeni mekanizma, staking’den çekilme sürecini 28 günden iki güne düşürmeyi öneriyor. Bu, kullanıcıların rahatlığını artırmayı ve rekabetçiliği artırmayı amaçlıyor, güvenlikten ödün vermeden. “Yeni mekanizma, ortalama olarak bağlantıyı kesme süresini önemli ölçüde (sic) kısaltarak yeni bağlantı kesme isteklerini sıraya almayı ve bağlantıyı kesme sürelerini kuyruğun boyutuna göre ölçeklendirmeyi öneriyor,” denildi teklifte.

Önerilen Yeniden Düzenleme

W3F tarafından önerilen mekanizma, bağlantı kesme isteklerini sıraya koyan ve süreyi kuyruğun boyutuna göre ölçeklendiren bir sistem içeriyor. Eğer teklif oylama aşamasına geçer ve kabul edilirse, yeni sistem kuyruğun boş olduğu durumlarda minimum süreyi iki güne düşürmeyi sağlayacak. Sistem, mevcut 28 günlük sabit sürenin aşılmasını engelleyerek kullanıcılar için daha hızlı ve verimli bir bağlantı kesme süreci sunacak.

Hareket Ettirici Faktörler

RFC-0092’nin getirilmesindeki itici güç, Polkadot (DOT) ağının, hisse ispatı (proof-of-stake) tabanlı protokoller arasında en uzun bağlantı kesme sürelerinden birine sahip olmasıdır. Polkadot’ta staking ile sağlanan yüksek yıllık yüzde getirisine rağmen, uzun süren staking’den çekilme süreci, daha hızlı alternatifleri tercih edebilecek kullanıcıları caydırabilir. “Mevcut bağlantı kesme süresi, hatta stoklarını yeniden düzenlemek/konsolide etmek veya özel anahtar altyapısını güncellemek gibi temel görevleri yerine getirmek isteyen herhangi bir kuruluş için önemli maliyetler doğurur. Ayrıca, likiditeyi tercih eden kullanıcıların katılımını sınırlar.”

Modelleme Sonuçları

Önerilen bağlantı kesme kuyruğu mekanizması, yeni sistemin potansiyelini modellemek için ampirik analizle desteklendi. Modelleme, ortalama bağlantı kesme süresinin yaklaşık 2,67 güne düşeceğini, sistemin büyük bağlantı kesme olaylarına duyarlı kalırken 28 günlük üst sınırı aşmayacağını gösterdi.