Punk6529, Toplumun NFT’lere Karşı Şüpheciliğini Anlattı

Ünlü koleksiyoner punk6529, sosyal medya platformu X’teki sayfasında, değiştirilemez tokenlere (NFT) karşı olan tutumu hakkında konuştu. Bu teknolojinin son derece hafife alındığını vurgulamak isteyen uzman, Christie’s müzayedesinde Andy Warhol’un “Küçük Yırtık Campbell Çorbası Kutusu (Pepper Pot)” adlı tablosunun satışa sunulacağı hikayesini anlattı.

NFT’lerin Değerinin Anlaşılmaması

Uzmanın belirttiğine göre, bu “şaheser” sanat simsarı Irving Blum’a aitti. Blum, Warhol’a ilk kişisel sergisini açma fırsatını veren ve ünlü 32 tablo serisi “Çorba Kutusu”na sahip olan kişiydi. Christie’s müzayede evi, Blum’u seriden bir eseri 10 milyon dolarlık bir garanti ile satışa çıkarmaya ikna etti. Tablo, 10 milyon ila 15 milyon dolar arasında değerlendiriliyordu.

Sanatın Tanıtımı ve Satış Süreci

Christie’s, eseri tanıtmak için büyük çaba sarf etti; tablonun görselini akşam kataloğunun kapağına yerleştirdi ve tüm sanat dergilerinde reklamını yaptı. “Katalogdaki eşlik eden deneme, genç Blum’un Warhol, Ed Ruscha ve Velvet Underground’dan Nico ile birlikte çekilmiş bir fotoğrafını içeriyordu. Bu tabloyu satın alan şanslı kişi otomatik olarak sanat tarihinin bir parçası oluyordu,” diye açıkladı analist.

Tarihi Bir An ve Sanatın Değeri

İronik bir şekilde, kısa bir süre önce Blum, American Masters’ın “Andy Warhol” adlı belgeselinde yer aldı ve 1962’de Los Angeles’taki galerisinde sergilediği “Çorba Kutusu” serisinden 32 tabloyu nasıl 100 dolara sattığını anlattı. O dönem bu eserler o kadar radikaldi ki, komşu galeri gerçek Campbell çorbası kutularından oluşan bir piramit sergileyip “Gerçek şey bizde, 0,29 dolar” yazmıştı.

Blum, sadece 6 alıcı buldu ve sonunda bu kişileri alımlarını iptal etmeye ve tüm sergiyi topluca satın almaya ikna etti. Grup fiyatı olarak 1000 dolara anlaştı ve taksitle ödeme planı yaptı. Warhol bu sonuçtan çok memnun kaldı.

Sanatın Değişen Algısı

Uzman punk6529’a göre bu tarihi gerçek, sanatın ve sanat piyasasının son on yıllarda ne kadar değiştiğini gösteriyor. “Warhol’un eserlerinin fiyat ve statüsündeki bu değişim, sanatta zamanın ve bağlamın önemini vurguluyor. Blum’un hikayesi ve satın alımları, vizyoner hareketlerin ve risk almanın gelecekte büyük kültürel ve finansal başarılara yol açabileceğini gösteriyor.” Uzman, birçok NFT’nin de Warhol’un tabloları gibi topluluk tarafından hafife alındığını belirtti.