Ripple’ın stablecoin’i oyun değiştiriyor

 

4 Nisan’da Ripple, bu yıl ABD dolarına sabitlenmiş kendi stablecoin’ini piyasaya sürme planını duyurdu. Ekonomist Carlo R. W. De Meyer, Ripple stabilcoin projesini, yaratılışındaki motivasyonu ve XRP Ledger ekosisteminin gelecekteki rolünü şöyle anlatıyor.

De Meyer, Ripple’ın stabilcoinlere geçişinin, XRP’yi çevreleyen devam eden düzenleyici belirsizliği vurguladığına ve düzenleyici kaygılara bir yanıt olarak görülmesi gerektiğine inanıyor.

Öte yandan Ripple, kendi stablecoin’inin piyasaya sürülmesini daha fazla kullanıcı çekmenin ve XRP Ledger’ın merkezi olmayan finansal ekosistemine hayat vermenin bir yolu olarak görüyor. Ripple stabilcoin’inin piyasaya sürülmesi, XRP’nin sınır ötesi işlemlerde köprü para birimi olarak faydasını artıran bankalar gibi ana akım finansal oyuncuların Ripple ekosistemine olan ilgisini artırabilir.

Ripple’ın stablecoin’i, kurumlar ve hükümetlerden oluşan çekirdek müşteri kitlesiyle küresel olarak uyumlu olacak. Bunu başarmak için tam şeffaflık, denetimler ve sürekli raporlama olacaktır.

Hem XRP Ledger’da hem de Ethereum’da lansman yapılması, çeşitli blockchain ekosistemlerinde benimsenmesini ve kullanışlılığını büyük ölçüde artırabilir. Sonuçta Ripple, zaman içinde operasyonlarını ek blok zincirlere, merkezi olmayan finans (DeFi) protokollerine ve çeşitli uygulamalara genişletmeyi ve gelecekteki stabilcoin’in çoklu zincirle uyumlu olmasını sağlamayı planlıyor.

Ripple’ın daha istikrarlı ve güvenilir bir stabilcoin çıkarmayı ve bunu ödeme platformuna entegre etmeyi planlamasının ana nedeni, sınır ötesi ödemeler için ABD merkezli müşterilerin ODL’lerini kullanmalarına olanak sağlayacak İsteğe Bağlı Likidite (ODL) çözümünü geliştirmektir. XRP yerine stabilcoin kullanan sınır ötesi ödemeler için çözüm (şimdi Ripple Ödemeleri).

Ayrıca De Meyer, stablecoin’in XRP kullanımının sınır ötesi ödemelerin ötesinde genişletilmesine yardımcı olacağına inanıyor. Stablecoin’in mevcudiyeti, havaleler, mikro ödemeler ve merkezi olmayan finans (DeFi) gibi alanlarda sınır ötesi ödemelerin ötesinde yeni uygulamaların önünü açabilir, böylece XRP’ye olan talebi artırabilir ve XRPL ekosisteminin büyümesini hızlandırabilir.

TradFi ve DeFi arasındaki boşluğu kapatmak: Stablecoin’ler, Ripple’ın kurumsal ve DeFi dünyalarına girişini işaretleyecek; çünkü gerçek dolarları dijital dolara dönüştürmek ve böylece blockchain’de kullanmak mümkün olacak.

Stablecoin Piyasasında Büyüyen Rol: Ripple, istikrarlı bir şekilde büyüyen kalabalık ama kazançlı stablecoin pazarında da önemli bir rol oynamak istiyor.

DeFi aktivitesinde daha baskın bir rol: Stabilcoin, kurumsal ve DeFi kullanım durumları için yeni fırsatlar açmak üzere XRP Ledger ekosistemi aracılığıyla Ripple’ın DeFi pazarındaki varlığını güçlendirecek.

 

Ripple’ın “İkili Aktiflik Yaklaşımı”

 

Bu XRP’nin sonu mu olacak? Cevap hayır! Ripple’ın kendi stablecoin’ini piyasaya sürme duyurusu, XRP topluluğunun XRP Defterinde bir stablecoin için artan talebine bir yanıttır.

Bu nedenle Ripple, sınır ötesi ödemelerin kolaylaştırılması etrafında dönen ana faaliyet alanında “ikili varlık yaklaşımı” olarak adlandırılan yaklaşımı benimsiyor.

Ripple’ın XRP’yi ve stabilcoin’i kullanma yaklaşımı her iki dünyanın da en iyisini sunabilir: XRP’nin hızı ve teknolojisi ile stabilcoin’in istikrarı ve güvenilirliği.

XRP, XRP Ledger ekosisteminde bir köprü para birimi olarak, özellikle de isteğe bağlı likidite (ODL) ürünü aracılığıyla verimli ve uygun maliyetli sınır ötesi ödemelerin sağlanmasında kritik bir rol oynamaya devam edecek.

Stablecoin’in likiditeyi artırması ve XRP Defterinde çeşitli finansal işlemleri kolaylaştırması bekleniyor. ODL’yi desteklemek ve yeteneklerini genişletmek için ek bir araç olarak görülüyor.

Ancak SEC, Ripple stablecoin’ini “kayıtsız kripto varlık” olarak adlandırdığı için kayıt talebi hala belirsizliğini koruyor.