Bugün Whale Alert platformu araştırmacıları, Tether şirketinin Tron ağında 3 adresi dondurduğunu bildirdi. Bu son zamanlarda yaşanan ilk olay değil. İlk cüzdanda 10 milyon USDT, ikincisinde yaklaşık 6,47 milyon USDT ve üçüncüsünde ise 48,8 bin USDT bulunuyor. Tüm bu cüzdanların aynı kişiye ait olduğu tahmin ediliyor.
Tether’in bu tür adımları ilk kez atmıyor. Ekim 2021’de Tether, içinde 1 milyon USDT’den fazla bulunan iki adresi dondurmuş, Temmuz 2022’de ise içinde 1,7 milyon USDT bulunan başka bir adresi daha dondurmuştu. 2024 yılında da benzer şekilde çok daha büyük meblağlarla ilgili dondurma işlemleri gerçekleştirilmişti. Bu adımlar genellikle dolandırıcılığı ve kara para aklamayı önlemeye yönelik olsa da, bu tür eylemler eleştirilere maruz kalıyor.
Eleştirilerin ana nedeni, kripto paraların temel ilkelerinden biri olan merkeziyetsizlik tehdit edilmesi. Tether’in hesap dondurma mekanizması, kullanıcıların ve dijital varlıklarının gerçek bağımsızlığını sorgulatıyor çünkü şirket, herhangi bir zamanda işlemlere müdahale edebilir ve sabit coinlere erişimi sınırlayabilir. Ayrıca, bu durum, merkezi şirketlerin çok fazla güç kazanmasına yol açan bir emsal oluşturuyor, bu da kripto paraların temel fikrine ters düşüyor.
Bununla birlikte, dondurma işlemlerinin savunucuları, bu tür önlemlerin kullanıcıları dolandırıcılardan ve kötü niyetli kişilerden korumak için gerekli olduğunu savunuyor. Yine de, güvenlik amacıyla dahi olsa, paranın kontrolü üzerindeki herhangi bir müdahale, kullanıcıların merkeziyetsiz sistemlere olan güvenini zayıflatabilir.
Tether’in uyguladığı varlık dondurma politikası tartışmalı olmaya devam ediyor. Bir yandan, bu politika kullanıcıları ve platformları kötüye kullanımlardan koruyor, diğer yandan ise blokzincirinin temellerini tehdit ediyor.