Vitalik Buterin, DAO’daki Rüşveti Önleme Çözümünü Test Etmeye Başladı

Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin ve New York yakınlarındaki Ithaca’da bulunan Cornell Üniversitesi’nden bir grup yüksek lisans öğrencisi, merkeziyetsiz topluluklarda oylama sırasında suistimalleri önleyebilecek bir araç önerdiler.

Araştırmacılar, akıllı sözleşmeler yoluyla gerçekleştirilen rüşvetin, DAO’ların (Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonlar) etkin işleyişi için gerçek bir tehdit oluşturduğunu ve bu tür organizasyonlarda merkeziyetsiz iş birliği ve güveni zayıflatabileceğini savunuyorlar.

DAO’lar, token sahiplerinin kararlar ve öneriler için oy kullanmasına izin vererek çalışır. Ancak bu merkeziyetsiz yaklaşım, kötü niyetli kişilerin koordineli saldırılar düzenleyip oyları kendi lehlerine çevirmek için finansal teşvikler sunması durumunda savunmasız hale gelebilir,” diye açıklıyor araştırma ekibi üyeleri.

Bu sorunu çözmek için, Vitalik Buterin ve Cornell araştırmacıları, bilgi ispatı metodolojisinin geliştirilmesini hedefleyen yeni bir kriptografik protokol olan Proof of Complete Knowledge (PoCK) kullanımını öneriyorlar.

Örneğin, güvenilir bir TEE ortamında yapılan oylama sırasında, her DAO katılımcısı bir çift anahtar kullanacaktır: bir açık anahtar ve bir özel anahtar. Açık anahtar, katılımcının kimliğini doğrulamak için gerekli, özel anahtar ise bir ispat oluşturmak için kullanılır. Bu ispat, oy kullanma işleminin gerçekleştiğini gösterir, ancak ayrıntıları ifşa etmez. Bu aşamada, potansiyel bir kötü niyetli kişinin, oylayan kişi ile doğrulayıcı arasındaki iletişimi ele geçirse bile, oy verisi bilgilerine erişmesi çok daha zor olacaktır. Daha sonra belirli bir karar için verilen oylar, her ispatın gerçekten benzersiz olduğunu, ilgili özel anahtara sahip olduğunu ve TEE ortamında anahtarın tekrar kullanımını engellediğini dikkate alan bir DAO akıllı sözleşmesi tarafından doğrulanır.

Araştırma grubu üyeleri, PoCK protokolü araçlarının, DAO’ların oy verme süreçlerinin doğrulanmasını sağlamasına ve olası baskı ve manipülasyonlara karşı korunmasına olanak tanıyacağına inanıyorlar.

Daha önce Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, blockchain’i “gerçeğin makinesi” olarak nitelendirmişti; çünkü bu teknoloji, mesajların zaman damgalarını güvenilir bir şekilde kaydetme yeteneğine sahip.