Vitalik Buterin’den Aşırı Zeki Yapay Zeka Konusunda Uyarı

 

  • Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, X’te (önceki adıyla Twitter) yapay zekanın gelişimi hakkındaki görüşlerini paylaştı.
  • Aşırı zeki yapay zekanın “riskli” olduğunu ve bunu yaratmaya çalışanlara karşı durulması gerektiğini belirtti.
  • Ayrıca Buterin’e göre, insanların tüketici ekipmanlarında çalışan açık modeller ekosistemine ihtiyacı var.

Ethereum projesinin kurucu ortağı Vitalik Buterin, yapay zeka araştırmalarına daha dikkatli yaklaşılması gerektiğini belirterek, mevcut heyecanın “çok riskli” olduğunu söyledi.

Buterin, Messari şirketinin başkanı Ryan Selkis’in OpenAI girişiminin liderliği hakkındaki gönderisine yanıt olarak yapay zekanın tutarlılığı hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

“Süper zeki yapay zeka çok riskli ve acele edilmemeli, bunu yapmaya çalışanlara karşı durulmalı,” diye yazdı Buterin.

Ayrıca “7 trilyon dolarlık sunucu çiftlikleri” başlatılmaması çağrısında bulundu.
Süper zeki yapay zeka, teorik olarak insanı hemen hemen her alanda aşan bir yapay zeka anlayışıdır. Birçok kişi genel yapay zekayı (AGI) teknolojinin tüm potansiyelinin nihai gerçekleşmesi olarak görse de, bir sonraki aşama süper zeki modeller olabilir.

Modern algoritmalar henüz bu noktadan çok uzakta, ancak mevcut gelişmeler sıklıkla toplumda heyecan ve endişe uyandırıyor.

Selkis’in muhtemelen OpenAI CEO’su Sam Altman hakkında yaptığı paylaşımda, “AGI o kadar önemli ki başka bir geveze narsisti kutsamamalıyız” denildi.

Buna yanıt olarak Buterin, yapay zekanın çeşitli bir ekosistemine duyulan ihtiyacı vurguladı:

Tüketici ekipmanlarında çalışan güçlü bir açık modeller ekosistemi, yapay zeka ile elde edilen değerin aşırı yoğunlaşacağı ve insan düşüncelerinin birkaç merkezi sunucu tarafından okunup yönlendirileceği bir geleceğe karşı önemli bir koruma aracıdır.”

Buterin’e göre, bu tür modeller ayrıca “şirketlerin büyüklük tutkusu ve askeri risklere kıyasla ölüm riski açısından çok daha az tehlikelidir.”

Buterin ayrıca algoritmaların “küçük” ve “büyük” kategorilere ayrılması gerektiğine dikkat çekti ve büyüklerin düzenlenmesine öncelik verilmesinin “mantıklı göründüğünü” belirtti. Ancak, birçok mevcut önerinin zamanla “büyük” hale gelebileceğinden endişe duyduğunu ifade etti.

Daha önce, Buterin Ethereum’un merkezileştirilmesi konusundaki eleştirilere yanıt verdiği bir makale yayınlamıştı.