Yapay zekanın (AI) tükettiği enerji miktarı muhtemelen Bitcoin madenciliği için harcanan enerjiyi çoktan aşmış durumda. Bu, Bitcoin Policy Institute (BPI) tarafından yapılan bir araştırmada belirtildi.
Rapora göre, madencilik tesislerinin yıllık enerji tüketimi yaklaşık 121,13 TWh olarak tahmin ediliyor. 2023 yılında yapay zeka ise 20 ila 125 TWh arasında enerji tüketti. Yapay zekanın enerji tüketimini daha kesin bir şekilde değerlendirmek zor, çünkü yapay zeka, diğer görevler için de kullanılan veri merkezleri tarafından destekleniyor.
Tahminlere göre, 2024 yılında yapay zekanın 169 TWh, 2027 yılında ise 240 TWh enerji tüketeceği öngörülüyor. Buna karşılık, kripto para madenciliği için bu rakamın 160 TWh olacağı tahmin ediliyor. Enerji harcamanın yanı sıra, veri merkezlerinin ekipmanlarını soğutmak için büyük miktarda suya ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor — ChatGPT’ye yöneltilen her 5-50 soru 500 mililitre su tüketiyor.
Yapay zeka ile bir görüntü oluşturmak, bir akıllı telefonun tamamen şarj edilmesi kadar elektrik gerektiriyor.
Yapay zeka, harcanan kWh başına Bitcoin madenciliğine kıyasla 17-25 kat daha fazla gelir sağlıyor — Bitcoin madenciliği için $0,17-0,2, yapay zeka için ise $3-5 arasında gelir elde ediliyor. Bu nedenle bazı madenciler, veri merkezlerine yapay zeka ağlarını ekliyor veya tamamen yapay zeka endüstrisine geçiş yapıyor.
“Yapay zekanın MWh başına gelirleri Bitcoin’den daha yüksek olduğu sürece, bu eğilimi gözlemlemeye devam edeceğiz,” dedi BPI araştırmacısı Margo Paez.
Madenci Anibal Garrido, yapay zekaya geçişin o kadar da kolay olmadığını belirtti, çünkü ASIC cihazları yalnızca PoW (Proof of Work) hash hesaplamaları için tasarlandığı için yapay zeka işlevlerine uyarlanamıyor. Ancak tesisler, GPU’ları barındıracak şekilde adapte ediliyor.
Daha önce Bernstein uzmanları, madencilik kapasitesinin %20’sinin yapay zekaya kaydırılacağını öngörmüştü. Dijital varlıkları çıkaran şirketler, elektrik kaynaklarına ve operasyonel yeteneklere erişimleri olduğu için yapay zeka ağları için veri merkezleri oluşturmak adına cazip ortaklar olarak görülüyor.
Ayrıca, analistler, yapay zeka için veri merkezlerinin büyüme hızının devam etmesi durumunda ABD’de iki yıl içinde elektrik kıtlığı yaşanabileceğini öne sürdüler. Tahminlerine göre, ChatGPT’ye yapılan sorgular, Google aramalarına kıyasla yaklaşık 10 kat daha fazla hesaplama gücü gerektiriyor.